Light and Building 2018

Light and Building 2018

Light and Building hadde i år 220 000 besøkende hvorav 52% fra andre land enn Tyskland. Messen hadde 2714 utstillere, hvorav 70% var fra andre land enn Tyskland. I følge L+B hadde 1700 nordmenn besøkte messen, men tallet gjelder ikke de mange som hadde mottatt billetter fra sine utenlandske samarbeidpartnere. Enorme tall er det uansett,og det viser hvilken stor og viktig begivenhet messen er. Bladet Lyskultur har besøkt noen av utstillerne som har norske samarbeidspartnere. Store nyheter på årets messe var de mange avanserte styringsløsningene.

AKB Lighting/Bruck

Det tyske firmaet Bruck er representert av AKB Lighting i Norge.

– Mange produkter er kombinert i familier. Et eksempel er små nette armaturer som både kan brukes som pendler og i andre applikasjoner. Bruck har en populær 230V skinne som er bare 18×18 mm. Den er velegnet som dekorativ belysning for boliger og kontorer. Vi gjør noen arkitekttegnede boliger med litt mer omfattende og forseggjorte lysløsninger, sier belysningsplanlegger Lars Gunnar Amundsen.

– Produktene fra Bruck har svært god fargegjengivelse/høy Ra, derfor leverte vi også Bruck til restauranten Bølgen og Moi for at maten skal se flott ut. Brucks armaturer er produsert i Tyskland, det er gjort helhetlig og med høy kvalitet. Man kan få produktene med casambi styring. Armaturen her er mye i krom og hvitt, men mye blir også tøft med svart. AKB Lighting har bevisst valgt produsenter og leverandører med et litt annet uttrykk, sier Amundsen.

 

Fra venstre: AKB LIghting/Bruck og til høyre: Energi & lysteknikk Norge AS/ETAP

Energi & lysteknikk Norge AS/ETAP

Viktor Baumann fra Energi & Lysteknikk forteller entusiastisk at ETAP fokuserer på energieffektive og fleksible belysningsløsninger for ethvert miljø som krever høy grad av lyskomfort over lang tid. På Light + Building viste ETAP blant annet frem sin siste versjon av nødlysarmaturer, lysstyringssystemet EasyDim2 og Excellum2 samt flere av deres nye og godt avblendede armaturer med såkalt Shielded Lens technology.

–Vi leverer armaturer og belysningsløsninger til blant annet kontor, sykehus, industri, skoler og sportshaller. Vårt hovedfokus er å løse belysningsoppgaven på den mest energieffektive måten. ETAP har levert belysning til over 250 BREEAM-sertifiserte bygg i Europa.

ETAP, som utvikler og produserer sine egne armaturer og systemer samt nødbelysning, ble grunnlagt i Antwerpen i 1949. I Norge blir ETAP sine produkter markedsført og solgt gjennom Energi & lysteknikk Norge AS.

ERCO

Lyset er arkitekturens fjerde dimensjon, var ERCOs slogan. Den tyske produsenten viste en rekke forskjellige lyskonsepter og belysningsprinsipper på sin stand, for å gi besøkende en opplevelse med bruk av luxnivåer og utstrålingsvinkler. ERCOs konsept er flere lag med lys for å skape rom og kontraster.

En egen avdeling viste museumslys, for eksempel bruk av narrow spot for å framheve for eksempel skulpturer som brukes i tillegg til det generelle lyset.

ERCO introduserer en serie høykvalitetsprodukter for kontorer, med Dali eller casambi styring, og de kan styres fra smarttelefon. Konseptet til ERCO er 300 lux generelt lysnivå samt bruk av en bordlampe for å få lys på arbeidsflaten. Med ERCOs konsept skapes flere lag med lys, hvor wallwashing brukes for å unngå for stor kontrast mellom arbeidsflaten og bakgrunnen. ERCO lanserte også sin nye produktserie med COB for retail, med et noe gunstigere prisnivå. Det er montert en sekundærlinse i COB armaturene for å gi nøyaktig spredning av lyset.

FLOS

FLOS hadde en stand med mye grønt og viste både innendørsbelysning og utendørsbelysning for parker/hager. De viste også innovative skinnemonterte spotter som både beveget seg langs den innfelte skinnen og dreide rundt/opp/ned. – Det går veldig bra med oss, det er mye spennende som skjer, sa administrerende direktør Thomas P. Hansen i FLOS Norge.

Fagerhult LTS

Fagerhult hadde som sist samarbeidet om en felles stand med sin tyske samarbeidspartner LTS. Fagerhult satser mye på utendørsbelysning og viste en rekke utendørsarmaturer. Det er både nye armaturer og flere typer optikk til eksisterende armaturer. Besøkende kunne designe sin egen utendørsarmatur på standen for to år siden. Nå fantes den ferdige armaturen, Devina, og egen design av utseendet er fortsatt mulig.

Fagerhult viste mye utendørsbelysning
Fagerhult har også en rekke ulike styresystemer, både for innendørs og utendørs applikasjoner, med felles navn e-Sense. e-Sense Motion er deres utendørs styresystem for veier.

Med trådløs kommunikasjon mellom armaturene, kan man programmere lyset så det dimmer og følger bevegelsen på veien/gangveien. Dette løses enten med en ekstern modul eller innebygget i armaturen.

Design din egen armatur
Med LED har slike løsninger kommet til sin rett. e-Sense Organic er et plug and play styresystem for kontorer. Bevegelsesfølere integrert i armaturene skaper et nettverk. Automatisk dimming av lyset over ledige arbeidsplasser er en selvfølge, i tillegg til at det lagres data for bevegelsesmønstre som kan brukes videre. e-Sense Move Highbay er lagerbelysing som følger bevegelser. e-Sense Tune er et Tunable White lyssystem som med en app gjenkjenner personer og gir dem sin individuelle belysningsinnstilling på arbeidsplassen. Fagerhult hadde også et prototype VR designverktøy for å simulere lysmiljøer i 3D.

 

Glamox

Slogan hos Glamox var «you define, we connect», og styresystemer for belysningen var en av årets store nyheter. -Vi tar belysning til neste steg, vi ønsker å levere komplette løsninger med systemansvar, sa Bjørn-Erik Askestad, salgsdirektør LMS. -Vi utfører programmering av det komplette anlegget, får signatur på funksjonene kunden ønsker, idriftssetter og gjør avstemninger/tilpasninger i samarbeid med kunden. Vi tilbyr serviceavtaler og remote overvåkning for justeringer i en periode, hvis kunden ønsker det. Da kan vi finjustere på forbruk og funksjoner. Anlegget kan også ha nødlysovervåkning innebygget, nevnte Askestad. -Vi har bygget opp mye kompetanse på styring og programmering internt, og ansetter programmerere. Vi har gått fra å være lysleverandør til å være systemleverandør. Det kommer ny teknologi for sensorer, og jeg tror på bruk av flere sensorer. Det finnes trådløse kommunikasjonsløsninger for industri, og vi har en type sensor som passer i alle armaturer som er tilrettelagt for dette. Systemet er lansert i 9 markeder, sa Bjørn-Erik Askestad.

Nina Hol og Morten Dahl-Hansen med VR verktøyet
 Group Marketing Manager Nina Hol viste også et VR verktøy, riktignok i demoutgave. Med tre programmerte eksempler, blant annet et kontor og et lager, vises lysløsninger i 3d på en svært realistisk måte. Varierende lysfordeling, lysnivå eller fargetemperaturer og HCL gir kundene et godt bilde av hvordan rommene kan se ut. På sikt regner Glamox med å scanne rom og sette inn møbler og dermed gjøre det hele enda mer realistisk. -Dette er en god måte å kommunisere på, sa Hol. -Vi kan jobbe med dette sammen med kundene, og kan også simulere dagslyset i denne modellen, sa teamleder Morten Dahl-Hansen. 
The light experience viste mange spennende løsninger

iGuzzini

iGuzzini hadde også denne gangen sitt iGuzzini Light Experience som er en glimrende femten minutters lysdemonstrasjon i en innelukket sal bak selve standen. Her vises både de nye armaturene og ikke minst hva lys kan gjøre i form av ulike belysningsprinsipper på en overbevisende måte, både avdempede scener med hvitt lys og kaskader av farget lys. Øystein Jørgensen fra iGuzzini Norge viste rundt på standen. iGuzzini har lansert warmdim for sin svært populære Laserblade serie. Serien har også fått wallwasher og en singel pendel og varianter med COB. Laserblade og Walky vant også Design Plus L+B Award.

Alphabet of light

Limelight/Artemide

Standen til den italienske Artemide, etablert i 1960 av Ernesto Gismonti, var bygget som en landsby, og både innendørs- og utendørsbelysning ble vist. -Limelight har jobbet med Artemide i over 10 år, vi ser med glede at de nå er «veldig på hugget». Artemide har teknikken, og bygger det inn i noe som er pent/estetisk også, sa Frank Helk, daglig leder i Limelight.

-Vi ser at Artemide også bruker 30-årsjubilanten og designikonet Tolomeo mer teknisk. Den dekorative og den tekniske biten kobles sammen. Vi gjør nå en kraftig satsing i Skandinavia. Arkitekter og konsulenter vet hva dette er, sa Helk. -Nevn at vi holder europeiske priser, det vi si at produktene koster det samme hos som i andre land i Europa, sa Frank Helk.

Artemide viste sitt Alphabet of light, lyslinjer designet i samarbeid med danske Bjarke Ingels Group. Alle bokstaver kan lages, ved sammenføyning av 5 ulike elementer. Artemide har også designet sitt eget styresystem, som er bluetooth basert for opptil 500 armaturer.

Belysning med akustisk demping, her i vertikal versjon
Helk viste blant en rekke nyheter fram en ny serie med lydabsorberende armaturer for kontor, med stilig design og med Ugr 12. Serien finnes i tre farger pluss som spesialbestilling. Det finnes en vertikal versjon, og man kan spesifisere antall armaturer for å få riktig lyddemping.

Den finske lysdesigneren Tapio Rosenius har designet en armatur med flere lysspredninger(15-45 grader) i en modul som er DMX styrt, og kan også fås med RGB.

Louis Poulsen

Gjermund Tangen i «jubileumsrommet».

Standen til Louis Poulsen var laget i samarbeid med arkitektfirmaet Henning Larsen(Københavns opera osv). Konseptet er humanizing, og standen hadde en rekke rom som viste de forskjellige konseptene.  Administrerende direktør Gjermund Tangen i Louis Poulsen Norway viste de nye produktene.

-Det er både utstilt nye produkter og nye versjoner av eksisterende produkter. Louis Det er også kommet Tunable White i en del produkter. Vi feirer også 60-årsjubileum for Konglen, Snowball og PH5, sa han.

-Flindt Wall er IP65, og den er beregnet for både prosjekt- og privatmarkedet, den har tatt opp noe av uttrykket fra pullerten designet av Christian Flindt, og den består av kun en metalldel. Den har både nedadrettet lys og lysutslipp mot veggen, sier Tangen.

-Messing som materiale kommer tilbake. Konglen kommer i messing, i tillegg til blank krom. Vi er i de sonene/områdene der man bruker litt mer penger på det estetiske. Det er viktig å tenke lysmiljø, og å skape stemning, vi er opptatt av den personlige/menneskelige dimensjonen, fortsetter han.

Veggarmaturen for utendørs/innendørs bruk
designet av Christian Flindt
Louis Poulsen har fortsatt samarbeid med Targetti, men det er ingen felles eierforhold lenger.

– Targetti har lineære og sirkulære produkter. De er gode på reflektorteknikk og på museumsbelysning, levert til de flotteste museene i Frankrike og Italia. Louis Poulsen er også representant for østerriske Prolicht i Norge, Sverige, Danmark og Finland. De har 5 dagers produksjonstid for alle produkter og leverer 25 standardfarger, og all produksjon tatt tilbake til Østerrike fra utlandet, sier Tangen.

Luminator Pinea: Pilotinstallasjon hos Ipark Eiendom i Stavanger.

Luminator as

Luminator as presenterte en nyhet på messen. Nyheten ble lansert i samarbeid med den polske belysningsprodusenten Imperial. Etter å ha arbeidet med dette prosjektet i lengre tid i nært samarbeid med fagpersoner ved Universitetet i Oslo og Høgskolen i Sørøst-Norge, var dette en viktig milepæl for Luminator.

Merkevaren PINEA representerer en ny løsning innen Human Centric Lighting. Bladet Lyskultur møtte de nye eierne av Luminator, Gjermund Sjøsåsen og Thor Husby, som beskrev PINEA i hovedtrekk slik:

«PINEA gjør det mulig å ta inn en viktig kvalitet fra dagslyset i elektrisk belysning innendørs. Naturlig biologisk påvirkning kan ivaretas uten at dette endrer belysningen i rommet (fargetemperatur og lysnivå) eller øker energiforbruket.

Lysdesign er en integrert helhet med tanke på det visuelle i samspill med arkitektur. Det er nå mulig å sette sammen og organisere virkemidler for flere formål samtidig uten at det ene formålet går på bekostning av det andre:

  • visuelle behov for utførelse av oppgaver (funksjonelle)
  • gi grunnlag for inspirasjon og stemninger (psykologiske)
  • stabilisering av brukernes døgnrytme (biologiske)

PINEA har fått sitt navn fra konglekjertelen eller glandula pinealis, som produserer søvnhormonet Melatonin på beskjed fra hjernens senter for døgnrytme og biologiske klokke.»

Det var utarbeidet en egen hjemmeside for prosjektet til messen: www.pinea-light.comsom gir mer utførlig beskrivelse. Noen daget før messen åpnet ble også en pilotinstallasjon basert på prototype tatt i bruk hos Ipark Eiendom i Stavanger.

Det som ble vist frem på messen var en prototype som nå utvikles videre. Basert på de spesifikasjoner som fremgår av nevnte nettside, er det planen å igangsette produksjon og salg av første generasjon PINEA-armaturer i 4. kvartal 2018.

Nordic Safety Engineering

Dynamisk nødbelysning fra Inotec
Den tyske nødlysprodusenten Inotec har lansert et system med mulighet til å detektere feil på et tidlig stadium, det vil si før den oppstår, dette er for gjøre det enda sikrere. Kontrollsystemet overvåker temperatur og oppladning, utladning av batteriene i den sentrale batteribanken.

– Ved 30 prosent lys igjen får man et varsel, det er unikt med Inotec, og dette underbygger denne produsentens filosofi om personsikkerhet. Inotec lansering av  dynamisk nødlys først, i 1999. NSE har samarbeidet med Inotec siden det, sa Stian Moe, daglig leder i Nordic Safety Engineering.

DGA

Dynamisk nødbelysning fra Inotec

Eieren av det italienske foretaket DGA er arkitekt. Belysningen er av toppkvalitet og lages i frest massiv aluminium. DGA i samarbeid med NSE skal levere all utendørsbelysningen for oppgradering av operaen i Oslo. Produktene er skreddersydde, og fra idé til levert produkt gikk det seks uker. Det er utrolig tilfredsstillende å få den anerkjennelsen fra Statsbygg. DGA holder svært høy kvalitet, og har vært vår samarbeidspartner siden 2003, sa Stian Moe.

NSE er også representant for Iwasaki, en japansk produsent av flomlys. Firmaet med cirka 2000 ansatte er en av Japans største belysningsprodusenter med ca 2000 ansatte, og har holdt på i over 70 år. Iwasaki har levert flomlys til 20-25 stadion’er i Japan, menge av dem for baseball.

Indusert strøm i spolen får dioden til å lyse, tilsvarende prinsipp som en induksjonskokeplate

Nortronic/Bilton

En skulptur av fleksible LED linjer

Rune Vidar Nordum og Kitty Marie Folsland fra Nortronic viste rundt på utstillingen til Bilton, den østerrikske leverandøren som er ekspert på lineære LED løsninger. Bilton viste fleksible bøybare LED linjer med RGB, formet som en skulptur. De viste en løsning med et induksjonsfelt, hvor både de linære LED linjene og enkeltdioder med en spole rundt begynte å lyse da de nærmet seg feltet.

Osram

Eilif Petersen fra Salg armaturer ved Osram i Sverige viste rundt på standen. Ett av Osrams styresystemer er Sympholight fra e:cue. Med en knøttliten router pluss to små skapmonterte enheter, kan man styre opptil 250 armaturer, og det finnes en litt større enhet for 1000 armaturer. Ved å kjøpe komponentene får man all åpen løsning SW med basisfunksjoner, blant annet en innebygget HCL defaultfunksjon, som kan tilpasses etter ønske. Systemet kan tilpasses med tilstedeværelsesensorer og samler data om temperatur, luftfuktighet, driftstid m.m. Med  toveiskommunikasjon får man tilbake data, og kan gjøre analyser.

Sympholight kan installeres sammen med det nye Licross systemet, en løsning for mange bruksområder innen industri og retail. Systemet egner seg for mange belysningsoppgaver og tilbyr også mange høyt nyttige funksjoner utover lyset takket være en omfattende portefølje avsensorer og en skybasert data løsning. Han fortalte at det kommer nye EU regler fra 2020, som krever at man må kunne bytte LED moduler i armaturene, og dermed behov for standardisering av dette. Petersen viste også nye 180k lumen Ra96 LED flomlys for mastemontering. Driverne sitter nede på bakken, som gjør det enkelt med service.

SG Armaturen

– Vi satser i nye markeder som Belgia, Frankrike, Tyskland, Nederland, Østerrike. Vi har fått god respons og det er stor interesse. SG i Finland ansetter flere, sa salgssjef Erik Nordermoen i SG Armaturen. -Det er første gang vi markedsfører alt som SG, også innen næringssortimentet og industri. Vi har gode løsninger for næring, også med monteringsvennlighet og service, det treffer, sa han.

Vi har utviklet vårt eget styresystem basert på bluetooth styring som markedet viser interesse for. Vi lanserte det i Norge i fjor høst, og lanserer nå nye komponenter til dette. HCL har vi også fokus på, det er det interesse for. Vi har ansatt en del lysdesignere som holder til i våre kontorer på Skøyen. Vi har avdelingskontorer i Stavanger, Bergen og Trondheim. Vi vil være nært markedet og har bygget et nytt stort lager på Sørlandet hvor mye av sortimentet er lagerført, det sikrer rask levering, sa Nordermoen.

Signify/Philips

Philips Lighting byttet navn til Signify 16. mai, og dette ble annonsert allerede på Light and Building. -Det lanseres et bredt produktspekter under Philips brand. Interact er den nye paraplyen for belysning til kontor, arena og smartcity applikasjoner. Vi lanserte en IoT plattform på messen, sa salgsdirektør og leder for Norge, Tord Christensen i Signify.

-Systemer tilgjengeliggjør data for kunden selv, gir dem et grunnlag for å ta beslutninger. Vi begynner å få på plass systemene. Power over Ethernet brukes i noen av de smarteste byggene i verden, også i Norge. Man kan se bevegelsesmønstre og bruk, og the Edge i Nederland er en referanse. Kontorplass til 3400 mennesker kunne reduseres fordi målingen viste at kun halve staben var til stede. Store arealer ble leid ut, og man kan oppnå store reduksjoner i kostnader. Norge har kommet relativt langt med avanserte løsninger, Ateas bygg på Sola Airport er et eksempel. Jeg er veldig glad for at Atea gjør dette. Hovedspørsmålet blir om du ønsker en løsning hvor du vil ha tilbake data eller ikke, sa Christensen.

Signify har også Lifi som kommunikasjonsmetode hvor det er sikkerhetsaspekter, Lifi lekker ikke gjennom veggen. Lys har en stor båndbredde som ikke er tatt i bruk. Bygget inn i bygning i Frankrike, det kommer innebygget i pc’er, etc. Sender og mottager vil finnes i apparater osv. Brukes på sykehus der wifi ikke får lov til å forstyrre.

-Signify har lansert et Zigbee basert Interact pro Hue for business. Det er egnet for litt mindre prosjekter og retrofit. Hue for bolig er blitt veldig populært, det er spennende å se hvordan dette blir i profesjonell utgave, sa Tord Christensen.

Interact retail har posisjoneringsløsninger og tjenster for butikker. Kommuniserer med kundenes smarttelefon og viser for eksempel tilbud, og status på varebeholdninger.

-Sirkulære tjenester gjør at man bruker produkter til sin høyeste verdi hele tiden. Schiphol flyplass bestiller en funksjon, vi leverer med sirkulære prinsipper som betyr at vi eier og de leier. Vi sørger for langsiktig drift, og sikrer kretsløpet. Nederland og Finland har kommet langt. 10 % av innkjøp i Nederland skal være sirkulære i 2020. Det må skifte i Norge også, med oppfølging på de sirkulære tjenestene, sa han.

Katia V. Banoun og Igor Kolobaric styrer lyset med håndbevegelser

SML Lighting/Occhio

Standen til Occhio skapte illusjonen av en toppetasje fra en skyskraper. Det var et urbant miljø, med ulike eksempler på rom, som en businesslounge, en restaurant, boligrom samt en utendørs del med helt nye produkter. Igor Kolobaric viste rundt på standen. Han er salgsdirektør med ansvar for Norge/Danmark/Island.

Kenneth Fossum fra SML Lighting hos Occhio
 -Occhio ble etablert 20 år siden, og har jobbet med LED i 10 år. Alle produkter har i dag LED, og vi ønsker å være en high end premium produsent. Det gjelder både utførelse/bearbeiding og lyskvalitet. Vi valgte linser for optisk best nøyaktighet, blendfri belysning og  CRI 97 er standard. Vi vil gi kunden en totalopplevelse, fokus skal være på hva lyset gjør, vi promotorer «a new culture of light». Også med riktig antall armaturer på riktig sted, sa han.

-Den nye teknologien gir også andre muligheter til brukervennlighet og intuitivitet. Man kan slå av/på lyset, dimme eller justere fargetemperatur ved å bevege hånden under eller berøre armaturene. Man kan også bruke fjernkontroll eller styring fra smarttelefonen, basert på en Casambi løsning. Casambi  er et åpent system, og ca 100 produsenter bruker det, men man kan også bruke Dali for større anlegg, sa Kolobaric. -Vi designer produktfamilier, med gulvlamper, pendler, bordlamper osv, for å skape en sammenheng. Vår nye utendørsbelysning har også litt samme designspråk, legger han til.

Stokkan Lys/Delta Light

Jan Ameloot (til venstre) fra Delta Light, og Ståle Ravem i Stokkan Lys ser på nye armaturer.

-Delta Light kommer med en mengde nye produkter, og vår touch og følelse er der. Vi lytter alltid til kundenes tilbakemeldlinger, og har lansert nye farger og produkter for å skape den luksuriøse følelsen, sa Jan Ameloot, Managing Director Corporate Strategy hos det belgiske firmaet Delta Light.

-Vi investerer mye i utvikling, og vi ønsker å overraske, gjerne med små produkter som får stor effekt. Og med enkle ting som skaper noe nytt. Vi har ulike tilnærminger, en røffere stil for unge mennesker eller en mer raffinert stil for andre, sa han.

-De nye produktene har «touch’en» til Delta Light, men vi ser det også som skandinavisk, og vi gleder oss til å vise de nye fargene, sa lysdesigner og partner Ståle Ravem i Stokkan Lys.

ZG Lighting

-Standen til Zumtobel Group er bygget opp annerledes i år, det er ikke så mye fokus på produkter, mer på løsninger. Vi vil tilby noe ekstra og har definert fire områder som representerer hvert sitt case, sa Hans Petter Rønning i ZG Lighting.

Første case er en kjent bilprodusent hvor kontinuerlige IP67 trunking løsninger i hele lengder ble lysløsningen. Belysningsbehov på 800 lux i produksjonsområdene og 200 lux i korridorer oppnås enkelt med samme type løsning. ZG Lighting var leverandør av hele systemet, og produksjonbedriften var svært tilfreds med å ha kun en kontaktperson.

Volksgarten i den østerrikske byen Graz var et belastet område, og lys ble et virkemiddel for å bedre området. Lyset skulle kunne få svært høye lysnivåer på sekunder, trigget både av bevegelse- og lydsensor. Området overvåkes, og lyset kan fjernstyres.

Et annet case var innen retail hos E.Leclerc butikk i Frankrike.

En bluetooth beacon koblet mot smarttelefonen gir de handlende mulighet til å navigere i butikken med sin smarttelefon. Umiddelbar info basert på deres interesseområder kom inn på telefonen, og det økte omsetningen med 40 %.

For ny smart belysning i St Martin Tower i Frankfurt leverte ZG en totalløsning av IoT basert funksjonalitet, hvor alt er inkludert, til og med vedlikeholdet. Det var løsninger som space management, og man kan velge å ha skyscanner på taket for å måle dagslyset. Varme, ventilasjon og markiser styres sammen med lyset, og også lysfargen innendørs kan justeres for å korrespondere med dagslyset.

Denne artikkelen er publisert i Magasinet Lyskultur 02/2018. Magasinet finnes på utvalgte Narvesenutsalg i tillegg til digital utgave for medlemmer av Lyskultur.