Lys som metafor for sanselig persepsjon

 

 

Den til stor del underjordiske Skyspace Lech skapt av lyskunstneren, James Turrell, skjuler seg diskret i det høytliggende landskapet i Arlberg-fjellene vest i Østerrike. De som går forbi, ser lite annet enn en elliptisk kuppel og en avrundet konstruksjon av naturstein. Men under ligger et ovalt lysrom med en åpning i taket som gir et unikt utsyn til himmelen, og som bidrar til å bringe himmelen nærmere observatøren. En spesialdesignet belysningsløsning fra Zumtobel gir denne lysopplevelsen en varierende rekke av farger og former aktivt persepsjonen til de besøkende. 

James Turrell er en av de viktigste artistene i vår tid. Den kreative amerikanske pioneren har jobbet på lysrom siden 1960-tallet, og skaper installasjoner som gir sensoriske og åndelige opplevelser gjennom et subtilt samspill mellom naturlig og kunstig lys, materialitet, overflate, farge og rom. Som en langvarig partner med James Turrell, har Zumtobel bistått med ulike prosjekter og har allerede bistått ham flere ganger med den teknisk krevende realiseringen av hans eksepsjonelle kunstverk. 

Turrells samtidskunst kan virkelig oppleves i hans nyeste prosjekt i den fantastiske naturen i Arlberg, mellom turstier, alpine pass og fantastiske fjell. 

Inngangen er en underjordisk tunnel som er nøye lagt for å gi dramatisk utsikt til det imponernde Biberkopf fjellet, før det åpner seg opp til Light Space. Når solen kommer opp bak Biberkopf fjellet ved sommersolhverv, treffer de første solstrålene det såkalte Sensing Room, hvor elliptiske åpninger skåret inn i taket gir overveldende syn av Arlberg himmelen, som virker så nær, og på en måte drømmeaktig. Et unikt trekk ved Skyspace Lech er kombinasjon med et annet konsept «Ganzfeldraum». Dette er et helt konturløst, jevnt belyst synsfelt som ikke gir noen orientering på grunn av sin perfekte homogenitet. Installasjonen er styrt av et LUXMATE DMX kontrollsystem, mens opale diffusorer er valgt for å gjøre overgangen fra begynnelsen av passasjen til selve Skyspace-rommet så forsiktig som mulig. 

Ekstremt vær, påvirkning av mennesker og dyr, ivaretagelse av sikkerhet og form, statikk og krav i forhold til vinkler og flater, samt den perfekte belysningen representerte til sammen en ekstraordinær utfordring for planleggerne. Hensikten var å realisere en konstruksjon som oppfyller de aller høyeste funksjonelle og estetiske standarder. Dette innebar at byggematerialet og LED-teknologien som ble spesifisert for prosjektet måtte tåle sol, varme, regn, snø, is og kulde. Sterke temperaturvariasjoner fra minus 25 grader til 30 grader er ikke uvanlig i denne regionen i løpet av året.